Skal du starte eget helseforetak? Det er mange organisasjonsformer å velge mellom, og det er ikke alltid enkelt å vite hvilken som er mest gunstig. Hva bør du se på når du vurderer de ulike alternativene opp mot hverandre?
I dette innlegget skriver Helge Strømskag, spesialrådgiver Azets Legeregnskap om hvilke organisasjonsformer som finnes, og hva man bør tenke på for å velge det som er riktig for deg.
La oss begynne med de ulike alternativene. De vanligste organisasjonsformene for helseforetak er:
Det er ingen organisasjonsform som er den beste i alle tilfeller. Det riktige valget er situasjonsavhengig, og det jeg vil råde deg til er å se på konsekvensene av de ulike modellene:
ENK er ofte den enkleste måten å etablere næringsvirksomhet på. Det gir deg en stor grad av frihet, men kan også gi betydelig risiko fordi du har personlig ansvar for økonomien. Graden av risiko vil variere, men vær spesielt oppmerksom på lange leiekontrakter.
Eksempel: Langsiktige leiekontrakter
Skal du drive helseforetak sammen med flere partnere? Da er det er det viktig med godt avtaleverk! Se for deg at du driver en klinikk med tre andre, og at dere forplikter dere til et leieforhold som varer i ti år. Dersom årlig leie er 1,2 millioner kroner, og du er organisert som ENK, er du personlig ansvarlig for tre millioner kroner.
Godt avtaleverk er svært viktig i ansvarlige selskaper også. I ANS kan kreditorer kreve inn hele gjelden fra én av partnerne, og overlate det til helseforetaket å gjøre opp seg i mellom. I AS er det forskjell på eier og foretak, og kreditorer kan ikke kreve inn penger utover innskutt aksjekapital. Vær imidlertid oppmerksom på at banken kan kreve sikkerhet i personlige eiendeler om dere skal gjøre større investeringer.
Administrasjon
Det neste du bør se på er formelle krav som rapportering og plikter. I ENK har du bokføringsplikt, men utover dette og innlevering av skattemelding og næringsoppgave er det få plikter.
Det er noe mer papirarbeid om du er organisert som ANS/DA. Du vil mest sannsynlig ha regnskapsplikt, som innebærer at årsregnskap skal leveres til Brønnøysundregistrene. I noen tilfeller vil ansvarlige selskaper også ha revisjonsplikt.
Når du driver AS er det en rekke formaliteter som du må forholde deg til. Krav til organisering fremkommer av aksjeloven, og det er de samme kravene som stilles uavhengig om foretaket er lite eller stort. I tillegg til regnskapsplikt og mulig revisjonsplikt, skal det avholdes generalforsamling. Foretaket skal også ha et styre.
Les mer om de viktigste forskjellene på Altinn sine hjemmesider
Kostnader
Hva de ulike modellene medfører av kostnader henger nøye sammen med rapporteringskrav- og plikter. I ENK klarer de fleste seg med en skybasert økonomistyringsløsning, mens de fleste ANS/DA og AS benytter seg av en autorisert regnskapsfører.
Et annet forhold som varierer på tvers av organisasjonsformer er inngangsbilletten. Det koster ingenting å registrere ENK i Enhetsregisteret, mens registrering i Foretaksregisteret medfører et gebyr på 2250 kroner. Det samme gjelder registrering av ansvarlige selskaper. Ved etablering av et AS stilles det krav om 30.000 kroner i aksjekapital.
Les mer om registreringsgebyrer på Brønnøysundregistrene sine hjemmesider
Sosiale rettigheter
Når du vurderer organisasjonsformer bør du tenke over hva dette innebærer av sosiale konsekvenser for deg personlig. Hvilke rettigheter har du om du skulle bli syk? Og hva med pensjon?
Som innehaver av ENK, eller deltaker i ANS/DA, vil du ha dårligere sosiale rettigheter enn om du er arbeidstaker. Du har rett til sykepenger fra 17. sykedag (80% dekning), men ikke dagpenger ved arbeidsledighet. I AS har du krav på sykepenger fra første sykedag (100% dekning), og dagpenger ved arbeidsledighet. Som eier og ansatt i AS tjener du også opp pensjonsrettigheter av det du mottar i lønn, på lik linje med andre arbeidstakere.
Skatt
Det siste punktet er kanskje det viktigste, og definitivt også det mest kompliserte. Hvordan bør du organisere foretaket for å dempe beskatningen?
Skattemessig lignes ENK og ANS/DA sammen med deg personlig. Det betyr at det skattes av overskudd sammen med dine andre lønnsinntekter. På samme måte vil tap være fradragsberettiget. En viktig ting å være klar over i forhold til skatt i ENK og ANS/DA, er at du må betale forskuddsskatt fire ganger i året. Et AS er et eget skattesubjekt. Du som eier (aksjonær) beskattes bare av det du tar ut i lønn eller utbytte fra foretaket.
Hva slags modell som lønner seg rent skattemessig avhenger av en rekke faktorer, men kanskje først og fremst av hvor stor omsetningen er. Knekkpunktet er på rundt 1,5 millioner kroner. Er omsetningen mindre enn dette er de skattemessige forskjellene mellom ENK, ANS/DA og AS som regel forholdsvis små. Jo høyere omsetning, jo mer er det som taler for å organisere foretaket som AS.
Det er viktig å tenke helhetlig når du gjør disse vurderingene, og ta med fremtidige investeringer, omdannelser og behovet for løpende kapital i regnestykket. I disse spørsmålene kan det være lurt å søke profesjonell hjelp, slik at du får et mest mulig helhetlig bilde av de ulike modellene.
På Altinn sine hjelpesider finner du en også en god oversikt over de ulike selskapsformene og forskjellene mellom de.
Se frem i tid
Når du velger organisasjonsform anbefaler jeg deg å se noen år fram i tid. Vil dere få behov for flere behandlere? Planlegger dere å selge deler av foretaket? Eller vil det kanskje bli aktuelt å endre organisasjonsform? Svaret på disse spørsmålene kan være avgjørende i forhold til hva som lønner seg for deg.
Ofte koker valg av organisasjonsform ned til et spørsmål om hvordan du kan drive helseforetaket på en rimelig og effektiv måte med minst mulig administrasjon. Alle alternativene har både fordeler og ulemper, så mitt beste råd er at du tenker nøye gjennom hvilke konsekvenser de ulike modellene har for deg.