Krisetider kan også brukes til noe positivt, tenkte helsehuset STERK da Norge stengte ned. I samarbeid med Oslo kommune etablerte de landets første feberpoliklinikk.
STERK ble etablert i 2015 under navnet Lørenklinikken. Siden den gang har mye skjedd, og helsehuset tilbyr i dag leger, kiropraktorer, fysioterapeuter og personlige trenere under ett og samme tak. Det er denne tverrfagligheten, og tilpasningen til individuelle behov og forutsetninger, som skiller STERK fra andre aktører.
- Vi har hele tiden hatt en ambisjon om å lage et totalkonsept som motiverer til trening med helsegevinstene i sentrum, forteller gründer og daglig leder i STERK, Kjetil Larsen.
Gründerkollega Daniel Strengelsrud er ansvarlig for helseteamet. Han forteller at man gjennom tverrfaglig kompetanse kan møte kompleksiteten som ligger i individuelt tilpasset behandling og trening.
- Vår overordnede visjon er å kvantifisere helseeffekten av trening, sier Strengelsrud.
Treningssenterbransjen har hatt det tøft det siste året, med stengte dører og nye krav til smittevern. I kriser finnes det imidlertid også muligheter for nyskaping, og da pandemien traff snudde Larsen og Strengelsrud seg lynraskt: Nærmest over natten etablerte de landets første feberpoliklinikk.
Vinslottet heter STERK sin helseavdeling på Løren i Oslo, og her finnes det både treningsrom, et fullverdig laboratorium og operasjonssal. Lokalene er ypperlige med tanke på både smittevern og stordrift, og i løpet av en helg stod Vinslottet klart til å ta imot pasienter med koronasymptomer.
- På det meste testet vi opp mot 3500 ukentlig, forteller Kjetil Larsen.
Feberpoliklinikken ble etablert i samarbeid med Oslo kommune, og var den første av sitt slag i Norge. Omstillingen skjedde på rekordtid, og innebar at de ansatte plutselig befant seg i frontlinjen mot det som på den tiden var et ukjent virus.
- Samtlige av oss stod side om side med bydelens fastleger i kampen mot pandemien. Det er vi veldig stolte av. Samtidig gjorde den raske omstillingen at vi slapp permitteringer, sier Larsen.
Det sies at «når forandringens vind blåser, er det noen som kryper i skjul, mens andre løper ut for å bygge vindmøller». STERK tilhører sistnevnte kategori. Helsehuset har alltid vært fremoverlent og innovativt, med tverrfaglig tilnærming, nøye behovskartlegging og individuelt tilpassede opplegg for behandling og trening.
Men det er ikke bare på helsesiden STERK tar sats. De var også tidlig ute med selvbetjeningsløsninger som reduserer den administrative byrden for klinikker, pasienter og treningsmedlemmer. Under pandemien tok STERK i stor grad bruk Convenes mobilbetalingsløsning, ConvenePay, for pasientbetaling, men også inn mot treningsvirksomheten sin. For selv om den ordinære treningssenterdriften var stengt, kunne medlemmer fortsatt trene på rehabilitering og henvisning. Denne omstillingen har bidratt til at STERK vil fortsette med å tilby, og ta betalt for, treningstimer enkeltvis.
- I fremtiden tror jeg vi vil se mer og mer av pay per use, eller betaling for treningsopplevelser, sier Kjetil Larsen.
Daniel Strengelsrud er enig, og forteller at de henviste pasientene booket treningsopplevelser som om det skulle vært en behandling. Her snudde vi oss superraskt, sier han.
I februar gjenåpnet Vinslottet, og kan igjen tilby dyktige privatleger, fastleger, kiropraktorer, fysioterapeuter, osteopater, ernæringsrådgivere og treningsspesialister. Etter ti måneders drift som Oslo største koronaklinikk, synes begge at det er ekstremt gøy å være i gang igjen.
- I tillegg jobber vi nå med hurtigtesting av våre samarbeidspartnere Vålerenga og Grorud Fotball, avslutter Larsen og Strengelsrud.