DP_Logo_Email

– Finner jeg frikortet mitt på nett?

Frikortordningen er ikke alltid så lett å forstå seg på for pasienter, og mange spør deg som behandler om svar. Her finner du svar på de vanligste spørsmålene.

Egenandel-vilkårene for frikortordningene er ukjent for en del pasienter, og mange håper gjerne at du som behandler har svaret. Nedenfor finner du et knippe vanlige spørsmål og svar om frikortordningen.

Husk på at det er bare klinikken og behandler som har tilgang på pasientjournalene, også når det gjelder egenandeler og frikort. Det er dere som har grunnlag for å avgjøre om faktura til pasient skal slettes eller ikke.

«Finner jeg frikortet mitt på nett?»
Pasienter har selv ansvar for å vise frem frikortbevis til behandler. I 2019 ble frikortene for egenandelstak 1 og 2 tilgjengelig for pasienter på nett hos helsenorge.no. Der logger man seg inn via BankID og finner frikortbevis med frikortnummer under «Frikort og egenandeler». Personer som har opparbeidet seg frikort får fremdeles dette tilsendt i papirformat i posten, innen tre uker etter at frikortet er registrert hos Helfo.

«Slipper jeg å betale egenandel?»
Det er ikke alle pasienter som skal betale egenandel, noen har fritak. Dette gjelder for eksempel barn under 16 år og gravide som kommer til svangerskapskontroll. Du finner hele listen her.

«Er frikortet fra i fjor gyldig?»
Nei, frikortet er bare gyldig innenfor det kalenderåret som det ble utstedt. Fra 1. januar hvert år settes det et nytt egenandelstak, og man starter opptjeningen på nytt. Frikortgrensen for 2020 var 2460 kroner for egenandelstak 1, og 2176 kroner for egenandelstak 2. Egenandelstaket bestemmes hvert år av Stortinget. Frikortgrensen for 2020 finner du her. 

For 2021 foreslår regjeringen å slå sammen egenandelstakene. Les mer her.

«Jeg har frikort, men har likevel mottatt faktura?»
Ikke alle utgifter dekkes av frikortet, eksempelvis bandasjemateriell, diverse typer medisiner og attester. Dette gjelder også for avtalte timer som pasient ikke har møtt til - selv om pasient har frikort.

Dersom dato for tjeneste på faktura er før frikortet ble registrert hos Helfo, må pasient betale faktura.

«Jeg mener faktura er feil ettersom jeg har frikort, hvem skal jeg kontakte?»
Hvis pasient er usikker på om faktura er korrekt på grunn av at de har mottatt frikort, så må pasient kontakte de som opprettet regningen. Betalings- og oppfølgingspartneren til klinikken din har ikke tilgang til din journal, og kan derfor ikke besvare pasienter henvendelser basert på fakturagrunnlag eller spørsmål tilknyttet frikort.

«Jeg har glemt frikortet, må jeg betale?»
Det er pasientens ansvar å ha med frikortet til lege, behandler eller sykehus. Når pasienten har med seg frikortet, slipper vedkommende å betale. Hvis ikke frikortet er med, må pasienten legge ut, men Helfo registrerer innbetalingen og sørger for at pasientene får utlegget tilbakebetalt på konto. Den nye digitale frikort-versjonen skal gjøre det enklere for pasient å hente dette frem.

Man kan eksempelvis ta skjermbilde at det digitale frikortet når man er logget inn på helsenorge sine nettsider, eller man kan logge inn på telefonen å vise det digitale frikortet når man er hos legen. Selv om det er blitt digitalt, må pasient fremdeles vise en eller annen form for frikort i de tilfellene legekontoret ikke har elektronisk spørring mot Helfo sine tjenester.

«Får jeg tilbakebetalt fra Helfo hvis jeg betaler for mye i egenandeler?»
Dersom en pasient har betalt egenandeler utover egenandelstaket, blir overskytende beløp automatisk refundert dersom samlet beløp er på minst 200 kroner i inneværende år.

Er det andre spørsmål du ikke finner svar på her, finner du gjerne svarene på Helfo sine sider: Hos Helfo finner du mer informasjon om frikort for helsetjenester.

Du kan også hjelpe pasientene dine til å finne svar ved å henge opp informasjonsskriv om frikort fra Helfo, eller publisere spørsmål og svar på klinikkens hjemmesider.

Dine Pasienter's photo

Av: Dine Pasienter

Convene og CrediCare har i over 30 år spesialisert seg på løsninger innenfor betaling, fakturering og innfordring i Helse-Norge. På bakgrunn av vår kompetanse og erfaring gir vi tips og råd til deg som er involvert i drift av en helsevirksomhet.

Om oss

DinePasienter.no er en blogg fra Convene, som består av selskapene Convene og CrediCare. Her vil du finne artikler med tips og råd som er nyttig for deg som er involvert i drift av en helsevirksomhet. Vi skriver blant annet om effektivitet, kundeservice, betaling, økonomi og pasienthåndtering.

Få nye innlegg på e-post