DP_Logo_Email

Lytt deg klokere

Hva lytter du til når du trenger inspirasjon og et lite løft i arbeidshverdagen? Vi gir deg noen gode podkast-tips her.

Du kan oppnå mye og utvikle deg selv ved å aktivt ta til deg andres erfaringer. Men hvor skal man finne inspirasjon og ny giv nå når foredrag, seminarer og kurs er avlyst på ubestemt tid? De siste ukene har det flommet over av webinarer og nettbaserte møtesteder, nå trenger man ikke forlate hjemmet sitt for å lære noe nytt.

LES OGSÅ: Oppretthold driften - møt pasienter på video

En av de digitale løsningene som har vært tilgjengelig en stund, og som har godt opparbeidede bibliotek, er podkast. Podkaster har blitt en uuttømmelig kilde til informasjon og inspirasjon for mange – ikke minst for dem som jobber innenfor helse. Kanskje løser en utfordring seg, kanskje får du et nytt syn på en sak, eller kanskje får du deg en god latter.

Ifølge Dagens Næringsliv fantes det i utgangen av 2019 over 700.000 podkaster og 30 millioner podkast-episoder tilgjengelig på verdensbasis. Det er ikke så rart. Podkast er en lett og tilgjengelig kanal å bruke i en hektisk hverdag. I en undersøkelse utført av Norstat, for Schibsted og Bauer Media, lytter mer enn 40 prosent av nordmenn over 15 år på podkast regelmessig. Tiden vi bruker til og fra jobb, på mølla eller mens vi gjør husarbeid kan nyttes til å høre på interessante mennesker med viktige budskap.

Istedenfor å føle at tiden din spises opp av småjobber hjemme og av bilkjøring, kan du bruke tiden til noe du får bruk for senere. Lytter du for eksempel til en podkast om psykiatri eller lite kjente sykdommer, får du kanskje frisket opp kunnskapene slik at du kan bruke dem i arbeidshverdagen.

Podkaster for helsearbeideren

En helsearbeider skal kunne mye og samtidig være ekspert på eget felt. En blir aldri utlært, og podkaster fra en helsearbeider til en annen helsearbeider kan være nyttig for deg som vil lære noe nytt eller fylle på de allerede eksisterende kunnskapene innenfor ulike felt. Nedenfor finner du tips på noen podkaster som snakker fag.

Akuttpodden: Akuttsykepleier Therese Tveit undersøker ulike temaer innenfor akuttbehandling.

Du puster for fort: I denne podkasten får man et innblikk i ambulanse-Norge. Ulike eksperter forteller om sine fagfelt innenfor akuttmedisin i denne podkasten.

Folkehelsepodden: Folkehelseinstituttet inviterer fagfolk og forskere for å diskutere ulike temaer som berører nettopp folkehelsen.

Fysi Podkast: En podkast for fysioterapeuter og fysiostudenter. Her møtes fagfolk for å diskutere yrket og arbeidet i praksis.

MedEasy: Den tidligere SykepleiePluss-podkasten har som mål å være et lavterskeltilbud for sykepleiestudenter. Hver uke løfter de frem et aktuelt tema.

Pediatripodden: Eksperter inviteres inn for å drøfte ulike barnemedisinske problemstillinger i denne podkasten.

Podkast for Leger i spesialisering:  Dette er et kurs rettet mot Leger i spesialisering. Podkast-serien er foreløpig kort, og er et tillegg til ordinært pensum og kan også være nyttig for helsearbeidere som ikke er LIS-leger.

Psykopoden: Denne podkasten er rettet mot legestudenter ved Universitetet i Oslo, som studerer psykiatri og psykiske lidelser, men passer også for andre som er interessert i feltet.

Stetoskopet: En podkast i regi av Tidsskrift for Den norske legeforening. De snakker om ny norsk medisinsk forskning, og om hvilke problemstillinger leger må ta stilling til i Norge i dag.

Vondt: Dette er en podkast om muskel- og skjelettplager, laget av Jørgen Jevne og Stian Christophersen. De intervjuer eksperter fra faggrupper og profesjoner som jobber med muskel- og skjelettplager.

Podkaster fra et pasientperspektiv

De fleste helsearbeidere jobber tett på pasienter hver dag, og bruker med det rette mye tid på å kommunisere med pasientene sine. Men det er ikke alltid like lett å forstå, hjelpe eller gjøre seg forstått. Av og til kan det være lurt å se ulike situasjoner fra pasientens perspektiv. Nedenfor finner du en rekke podkaster som snakker for og til folk uten medisinsk bakgrunn.

Helserelatert: Sykepleierne Emil Sandbakken og Thomas Louis Aasen snakker om et nytt helserelatert tema hver uke.

Hos Peder: Hver uke møter psykologen Peder Kjøs ulike mennesker som trenger hjelp til å takle livets utfordringer.

Kvallm: Allmennmedisin-spesialistene og fastlegene Morten og Kristian løfter frem ulike faglige utfordringer i allmennpraksis i korte ukentlige podkaster.

Psykologen: Hver uke spør NRK psykolog Egon Hagen om tanker og følelser og menneskets psyke.

Psykologlunsj: Tommy, Jonas og Jan-Ole møtes over lunsj for å prate om psykologi i et populærvitenskapelig perspektiv.

Radiolegen: NRK spør lege Morten Munkvik om hverdagsplager og sykdommer. Munkvik svarer kort og greit om ulike temaer som mange av oss lurer på.

Sykehuset: Universitetssykehuset i Nord-Norge lager også podkast fra livet på en helseinstitusjon.

Åpen journal: En podkast med legene Katarina Flatland og Harald Dobloug. Dette er en personlig pod ispedd faglig helsestoff.

LES OGSÅ: Oppretthold driften - møt pasienter på video

Dine Pasienter's photo

Av: Dine Pasienter

Convene og CrediCare har i over 30 år spesialisert seg på løsninger innenfor betaling, fakturering og innfordring i Helse-Norge. På bakgrunn av vår kompetanse og erfaring gir vi tips og råd til deg som er involvert i drift av en helsevirksomhet.

Om oss

DinePasienter.no er en blogg fra Convene, som består av selskapene Convene og CrediCare. Her vil du finne artikler med tips og råd som er nyttig for deg som er involvert i drift av en helsevirksomhet. Vi skriver blant annet om effektivitet, kundeservice, betaling, økonomi og pasienthåndtering.

Få nye innlegg på e-post